onsdag 11. juli 2012

Huset du elsket – Tatiana de RosnayEgentlig en litt trist bok. Vi får innblikk i tilblivelsen av dagens Paris med snorrette gater og avenyer og hvordan folk og hus i etablerte områder ble skjøvet til side i byfornyelsens navn en gang på 1800 tallet.  Damen som forteller er enke og nekter å forlate huset sitt. Det er tømt for inventar og eiendeler og flyttet til nytt hus utenfor Paris, men hun flytter ikke etter, men holder seg skjult i et kjellerom, hjulpet av en hjemløs Pariser også.

Damen har en mørk hemmelighet som hun har holdt skjult for sin mann i alle år og langsomt kommer hennes livshistorie frem, i dagboken hun skriver til han, mens hun sitter i skjul.


Forlaget skriv om denne boka:
Paris, 1860-årene: Den store byfornyelsen pågår for fullt. Gammel bebyggelse må vike plassen for de nye, brede boulevardene og majestetiske bygningene. Hele kvartaler blir revet for å gi plass til det praktfulle Paris vi kjenner i dag.
Men mange må betale en høy pris for denne forvandlingen. En av dem er Rose, en kvinne i 60-årene. I hele sitt voksne liv har hun bodd i huset som har vært i mannens familie i generasjoner. Før mannen døde hadde hun lovet ham at hun skulle ta vare på hjemmet deres, men nå har byfornyelsen nådd deres kvartal og huset skal rives. Rose nekter å forlate hjemmet. Hun bestemmer seg for å kjempe til siste åndedrag for å redde huset som rommer så mange gode minner, men også en grusom hemmelighet som hun har tiet om i over tretti år.
Huset du elsket er en gripende fortelling om en sterk og usedvanlig kvinne, i en tid med store ytre forandringer. Men mest av alt er det en historie om kjærlighet og tilhørighet, og om viljen til å slåss for det man har kjært.

Ingen kommentarer: